Jdi na obsah Jdi na menu
 


ALENINA LHOTA

Alenina Lhota se nachází v takřka horské krajině. Však se také rozkládá v nadmořské výšce 630 metrů (podobnou nadmořskou výšku má třeba centrum Jánských Lázní) a na Javorovu skálu (jež je svými 723 metry druhým nejvyšším bodem Táborského okresu) je to asi 2 kilometry. Vesnička se nachází zhruba 4,5 km severně od Jistebnice, jejiž je administrativně součástí. Nalezneme tu 8 domů a zhruba stejně stálých obyvatel.

Vesnice se prvně připomíná roku 1379. Tehdy příslušela hradu v Příběnicích. Následujícího roku se však stala součástí Jistebnického panství. Ještě později připadla pod statek v Jetřichovicích.

Název vsi prošel mnoha změnami. První zprávy hovoří o Alinově, Alínově, či Alenově Lhotě. Pozdější prameny uvádějí Hořejší či Drkulovu Lhotu nebo Lhotu pod Ostrým.Současný název obce je prvně doložen v berní rule z roku 1654.

Zástavbu tvoří uchovaný soubor staveb roubené a zděné lidové architektury. K nejzajímavějším objektům patří usedlost U Burdů (čp. 5). Jedná se o doškovou střechou krytou trojdílnou roubenou stavbu. V přilehlé zahradě se dochovala roubená sýpka na vysoké podezdívce.

V centu Aleniny Lhoty nalezneme žulovou zvoničku, doplněnou ve spodní části prosklenou nikou s obrázkem světice. Podle vročení byla zvonička zbudována v roce 1900. Z téhož roku pochází i sousední kamenný kříž. Oba objekty jsou, jak je v okolí zvykem, obehnány ohrádkou.

Za posledními domy osady začíná areál osmnáctijamkového golfového hřiště (golf klub Čertovo břemeno)

Dle staré pověsti tu kdysi dávno stával překrásný zámek. Vlastnil jej jistý Kolman, muž prudké povahy, krutý a zákeřný vztekloun, kterého se obávali široko daleko. Jeho manželka Alena byla pravým opakem, milá a laskavá. Často tajně napravila příkoří páchaná jejím mužem. Těžko říct, proč se do něj kdysi zakoukala. Snad jí byl rodiči určen, jak se tehdy dělávalo. To se již nejspíš nedozvíme. Mezi poddanými se však těšila mimořádné oblibě. Od lidí často slýchala, že na zámku straší. I sebrala jednou všechny síly a vydala se do odlehlé části zámku, ze které prý bývaly slyšet podivné zvuky. Nacházela se tu rozsáhlá místnost sloužící coby obrazárna. Zaujala ji řada maleb, zpodobňující bývalé majitele zámku. Alena nikoho z nich nepoznávala a ani o nich ničeho nevěděla. Její muž o historii svého rodu mluvit nechtěl a i lidé z okolí při Aleniných dotazech vždy raději rychle zavedli řeč jinam. Prohlížela si tak ty neznámé tváře, když vtom její zrak upoutala nenápadná dvířka v rohu místnosti.  Za nimi se ukrývala dlouhá temná chodba, vedoucí kamsi do neznáma. Alenu to stálo notnou dávku sebepřemáhání, než se odhodlala vstoupit. A taky svého rozhodnutí po pár metrech litovala. Náhle před ní stál bledý stařec v potrhaných šatech. Vykřikla strachy a už se obracela na útěk. Stařík ji však chytil za ruku a promluvil vlídným hlasem. Pak se dal do vypravování svého příběhu.

To on byl původně majitelem zámku. Osudnou se mu stala návštěva jeho synovce Kolmana. Tomu se tu zalíbilo natolik, že začal záhy přemítat, jak by se panství zmocnil. Až na to přišel. Uspořádal na strýcovu počest slavnostní hostinu, jídlo mu však neopomněl okořenit notnou dávkou jedu. Strýc upadl do hlubokého spánku. Kolman jej však prohlásil za mrtvého a nařídil jej pohřbít do rodové hrobky. Zde by nebohý stařec skonal zazděn zaživa. Zámecký komorník naštěstí celou lest prohlédl a ještě téže noci svého pána osvobodil.

„Již je tomu hezkou řádku let nazpátek. A od té doby se ze strachu před Kolmanovou krutostí ukrývám tady v opuštěných chodbách.“ Těmito slovy ukončil neznámý své vypravování.

Zámecká paní odvedla staříka tajně do chalupy svých rodičů. Sama se rychle vrátila a ještě na zámku setrvala. Když se však její muž vydal na několikadenní cestu, nechala sbalit všechny své věci a i ona zámek nadobro opustila. Kolman ji po svém návratu hledal marně. Od správce se pak dozvěděl, že bylo ono kruté tajemství prozrazeno. Zešílel a o nadcházející noci v zápalu hněvu celý zámek podpálil. Uhořel v něm, a stejně tak i většina jeho služebnictva.

Jak je v okolí Aleniny Lhoty právě teď můžete zjistit pomocí webkamery v areálu golfového hřiště: http://www.cebr.cz/cz/fotogalerie/webkamera.

TURISTICKÉ MOŽNOSTI:

Poblíž prochází červeně značená turistická trasa

a) směr Javoří - Stružinec - rybník Velká Kaplice - Jistepnice - Padařov - Padařov, nádraží (železniční trať Tábor - Písek)

b) směr Cunkov (křižuje žlutá značka směr Jetřichovice - Sedlec Prčice) - Ounuz - Monínec - Javorová Skála - Myslivna - Matějov - Zvěřinec (zřícenina hradu) a dále až do Kosovy Hory.

Aleninou Lhotou prochází cyklotrasa č. 0074: Kostelec - Jistebnice - Alenina Lhota - Ounuz - Nedrahovice - Jesenice (na obou koncích navazuje na pátrřní cyklotrasu č. 11 Greenways Praha - Wien)

DOPRAVNÍ SPOJENÍ:

Přes Aleninu Lhotu vede autobusová linka Jistebnice (návaznost na další spoje) - Jistebnice, Cunkov (rozsah provozu 3 - 4 páry spojů v pracovní dny). Autobusová zastávka se nachází na okraji obce (při silnici do Cunkova)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář