Jdi na obsah Jdi na menu
 


Rašeliniště pod Zielencem (Topielisko a Czarne Bagno)

3. 8. 2013

Orlické hory jsou díky konfiguraci terénu na rašeliniště poměrně vzácná. Nalezneme je na několika málo lokalitách, navíc jsou malé rozlohou i mocností rašeliny (zpravidla do jednoho metru).

 

V sousedních polských Bystřických horách je však situace jiná. Bystřické hory (Góry Bystrzyckie) jsou ve své severozápadní části ohraničeny prudkými svahy, ale jejich centrální část zde tvoří zalesněné, relativně málo členité plochy (jihovýchodní část pohoří už pak má charakter běžného horského hřebene). Tedy ideální podmínky pro vznik rašelinišť a podmáčených území. Většina těchto ploch však byla v uplynulých stoletích uměle odvodněna.

 

 

Rašeliniště pod Zielencem však zůstalo naštěstí zachováno. Byť i tady probíhaly intenzivní snahy o zkultivování území. Zejména ve druhé polovině 18. století za nadlesního Rehdanze. Pozůstatkem po této činnosti je strouha podél hlavní cesty procházející rašeliništěm i částečně uměle prohloubená rokle ústící do Dušnické Bystřice (tou přicházíme k rašeliništím po zelené značce od parkoviště a autobusové zastávky pod Zielencem).

 

Úpravami tak zmizela řada malých i větších jezírek, které v minulosti pokrývaly značnou část rašeliniště. Však také původní český název území zněl Jezerní slať. Jezírek tu tehdy prý bývaly stovky. Zato dnes bychom se jich lze dopočítali na prstech jedné ruky (jedno se nachází poblíž chodníčku k rozhledně).

 

naučná stezka v Rašeliništích pod Zielencem

 

Rašeliniště pod Zielencem tvoří dvě části: řídčeji stromy porostlé Topielisko (v českém překladu jako místo, kde hrozí utopení) a Czarne Bagno (překlad asi netřeba), zasahující částečně až za území přírodní rezervace.

 

Přírodní rezervací prochází zeleně značená turistická trasa a naučná stezka, vedená zčásti po dřevěných povalových chodníčcích.

 

Součástí prohlídkového okruhu je i dřevěná vyhlídková věž o čtyřech patrech propojených žebříky (celkem 39 stupňů). Z ochozu, umístěného ve výšce 10 metrů nad zemí, se naskýtá pohled na nejzajímavější část rašeliniště a na hřeben Orlických hor s Masarykovou chatou na Šerlichu (ve zdejším náročném prostředí má stavba jen několikaletou životnost, v některých letech tak nemusí být výstup na rozhlednu možný - v roce 2017 byla v dobrém stavu).

 

Rašeliniště je domovem řady vzácných rostlin i živočichů. Hojně tu roste bříza zakrslá (betula nana), pomalu rostoucí druh břízy dosahující větších rozměrů na šířku než na výšku. Dospělý exemplář je vysoký 0,5 - 1 m, ale široký až 4 metry. Bříza zakrslá roste převážně v subpolárním pásu Eurasie, ve střední Evropě jen v některých pohořích a na rašeliništích (v Polsku celkem na třech lokalitách). Za povšimnutí stojí i Borovice blatka, klikva bahenní, rojovník bahenní, suchopýr pochvatý či masožravé rosnatky.

 

Rašeliniště je domovem vzácných druhů vážek a motýlů.

 

výhled z rozhledničky v Rašeliništích pod Zielencem

 

 

Doprava:

parkování: Při silnici Zieleniec - Duszniki Zdrój (údolím Dušnické Bystřice) se nachází v místě křížení s turistickou trasou na rašeliniště parkoviště (pro cca 10 aut). Rozsáhlá parkoviště se nachází v nedalekém Zielenci.

hromadná doprava: V nedalekém Zielenci zastavuje o letních víkendech cyklobus z Náchoda přes Kudowu Zdrój a Orlické Záhoří na Šerlich, případně lze do Zielence ze Šerlichu sejít po modré turistické značce.

 

Mapa:

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář