Jdi na obsah Jdi na menu
 


Česká Metuje

 Při silnici na Žďár nad Metují stojí smírčí kříž (nesprávně označovaný jako cyrilometodějský) z roku 1501. Nápis na něm již dnes není čitelný, dle literatury zněl takto: Zde telo odnato zemij anno mccccci 10 leda elias jan syn za zaplatu ji data odpocije v pokoji. Na zadní straně kříže pak lze spatřit obrys člověka utíkajícího před napřaženou sekerou. Podle některých pověstí by kříž mohl označovat hrob švédského zvěda. Kříž je zapsán na seznamu kulturních památek. A pro úplnost ještě rozměry: 110 x 110 x 35 cm.

V samotné České Metuji nalezneme několik architektonicky zajímavých chalup (roubených i zděných) a statků. Z církevních staveb pak stojí za povšimnutí místní kaplička Panny Marie, sochy sv. Jana Nepomuckého (před zajímavým statkem čp. 1 se stodolou a výměnkem a  P. Marie (před čp.83).

Před domem čp. 21 stojí památný strom: Berkova lípa. Jedná se o lípu malolistou (Tilia cordata) s obvodem kmene 580 cm a výškou 26 metrů.Za památný strom byla vyhlášena 26. 11.1981. 

 

Při silnici z centra obce směrem k hotelu Bouda a k železniční stanici nalezneme ojedinělý geomorfologický útvar: ve spodní části skalního odkryvu lze spatřit pískovcové, 0,5 – 1,2 metru vysoké sloupky s tvarem připomínajícím kuželky, či také přesýpací hodiny. Není to dílo nějakého lidového sochaře, jak by se třeba mohlo na první pohled zdát. Sloupky jsou přírodního původu, vznikly díky působení dvou procesů: selektivního zvětrávání na kolmých puklinách a krasovění. Ve zdejších jemně spongilitických vápnitých pískovcích se v průběhu věků utvářely za působení dešťové vody a činnosti kořenů. Přírodně cenné je i bezprostřední okolí útvaru. Území bylo vždy obtížně hospodářsky využitelné, rostou zde tak přírodně blízké listnaté porosty (květnaté bučiny, suťový les), většina stromů 

doprava:

Na okraji obce se nachází železniční zastávka Česká Metuje (trať 026, část vlaků zde nestaví.

Přes obec vede autobusová linka Police nad Metují - Česká Metuje - Teplice nad Metují. Autobusová zastávka se nachází na křižovatce v centru obce. Vybrané spoje zajíždí do místní části Vlásenka.

Turistické možnosti:

Od nádraží vychází modrá turisticky značená trasa okolo studánky Samaritánka na Ostaš.

Z České Metuje se lze také vydat pohodlnou neznačenou cestou podle řeky Metuje do Maršova nad Metují.

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář