Jdi na obsah Jdi na menu
 


cyklovýlet číslo 1) Za rozhlednami v Podhůří Orlických hor

Trasa: Opočno, nám. - Opočno, Švamberk  (0,5 km) - Opočno, rybník Broumar (1 km) - Semechnice (u kaple) (3 km) - Malá Záhornice (5,5 km) - Záhornice (6 km) - Přepychy (7,5 km) - Dřízna (9 km) - Osičina (rozhledna) (10 km) - Vojenice (11 km) - Voděrady (13 km) - Uhřínovice (rozcestí cyklotras) (15 km) - Černíkovice (u zámku) (19 km) - Solnice (22 km) - Skuhrov nad Bělou (odb. na Hraštici) (26 km) - zříceniny hradu Skuhrov (27 km) - Svinná (28,5 km) - Hlinné (30 km) - Dobré (32 km) - Lhota u Dobrušky (36 km) - zámeček Skalka (37 km) - Podbřezí (motorest) (38 km) - Podchlumí (40 km) - Semechnice (u kaple) (43 km) - Opočno, rybník Broumar (45 km) - Opočno, Švamberk (45,5 km) - Opočno, náměstí (46 km).

 

 

Dnešní trasa nás zavede do mírně zvlněného Podorlicka. Čekají na nás mimo jiné dvě rozhledny, (veřejnosti nepřístupné) zámky v Černíkovicích a na Skalce či malebný židovský hřbitov.

 

 

     Z opočenského náměstí se vydáme Komenského ulicí společně s červenou a žlutou turistickou trasou. Pokračujeme malebnou lokalitou Podkostelí po původní štětové cestě ke kamennému mostku přes Zlatý potok. Odtud se naskýtá pěkný pohled na Opočenský zámek. Po krátkém výstupu staneme na rozcestí Švamberk. Zde se dáme vlevo a po krátkém sjezdu staneme u hráze rybníka Broumar (koupaliště, kemp). 

     Pokračujeme po cyklotrase číslo 4349 do Semechnice. V centru obce se poblíž kaple, zbudované roku 1892, nachází rozcestník. Pokračujeme po cyklotrase číslo 4351. Ta nás zavede mírným stoupáním okolo zemědělského areálu ke kraji lesa (vyhlídka na Orlické hory) a dále do Malé Záhornice a na křižovatku na okraji Záhornice.

     Po cyklotrase č 4350 sjedeme do Přepych. Nalezneme tu původně gotický avšak později renesančně přestavěný kostel sv. Prokopa, charakteristické jsou pro Přepychy neomítnuté domy vystavěné z místní opuky.

     Po prohlídce obce se vrátíme kousek zpět na kraj obce, kde odbočíme po cyklotrase č. 4355 (a současně žluté turistické značce) na lesní cestu vedoucí údolím Vojenického potoka. Zavede nás na v lesích ukryté romantické poutní místo Dřízna s kaplí Panny Marie a křížovou cestu. 

p1030811.jpg

     Z Dřízny pokračujeme údolím dále až k vodárně, kde cyklotrasa uhýbá vpravo. Čeká nás výšlap k rozhledně Osičina. 54 metrů vysoký telekomunikační stožár byl zbudován v roce 2002. Turistům je určena vyhlídková plošina umístěná ve výši 33 metrů nad zemí a přístupná po 165 schodech.

     Rozhledna je přístupná sezónně o víkendech. aktuální otevírací doba.

  Za dobrého počasí spatříme jak relativně blízké Orlické hory, tak i Stolové hory (Góry Stolowe), krajinu Adršpašsko-Teplických skal, Krkonoše, ale i úrodné Polabí s Železnými horami na obzoru.

 

výhled z rozhledny Osičina 

 

     Od rozhledny je to jen pár desítek metrů na silnici. Po té se dáme doprava (cyklotrasa 4351) a pokračujeme přes Vojenice a Voděrady na kraj Uhřínovic. Zde vezmeme za vděk cyklotrasou číslo 4241, jež nás přivede do Černíkovic. V Černíkovicích nalezneme kostel Povýšení svatého Kříže a také veřejnosti nepřístupný zámek. Po široké cestě pokračujeme do podhorského městečka Solnice. Pokračujeme po silnici proti proudu Bělé přes Kvasiny. Před Skuhrovem nad Bělou odbočíme po silnici směr Hraštice. Po pár stech metrech uhneme doprava na asfaltku která nás přivede k parkovišťátku u zříceniny hradu Skuhrova.

      Z kdysi rozsáhlého hradu zbyly jen terénní nerovnosti a sporé zbytky zdiva. Turistům však slouží prostá dřevěná rozhledna, poskytující omezený výhled na Skuhrov nad Bělou a na údolí Bělé.

     Pokračujeme po cyklotrase číslo 4244 okolo památné lípy na Hraštickém kopci do Svinné, Hliného a Dobrého.

 

     V Dobrém vezmeme zavděk cyklotrasou č. 4329. Po silnici sjedeme do údolí Zlatého potoka a poté opět vystoupáme do Lhoty do Dobrušky. Odtud nás bude provázet cyklotrasa 4350. Po chvíli přijíždíme ke skaleckému zámku (známému z románu Temno od Aloise Jiráska). Po červené turistické značce si uděláme odbočku ke zdejšímu židovskému hřbitůvku. Po návratu pokračujeme skrz Podbřezí k hlavní silnici (motorest Skalka). Po jejím překonání pokračujeme klidnou silničkou do Podchlumí. Přejedeme po hrázi Podchlumského rybníka a na křižovatce uhneme vpravo. Po chvíli vjíždíme do Semechnice a okruh se tak uzavírá. Před námi jsou již jen poslední kilometry do Opočna.

 

 

Praktické informace:

povrch: asfalt 95 %

délka: cca 46 km

nadmořská výška: 280 - 440 m n.m.

náročnost: vcelku nenáročná trasa, bez větších převýšení (výraznější jen krátká stoupání z údolí Dřízna k rozhledně Osičina, ze Skuhrova ke zříceninám hradu)

možnosti občerstvení: Opočno, koupaliště Broumar, Solnice, Kvasiny, Skuhrov nad Bělou, Dobré, Podbřezí

zastávky cyklobusu: Opočno, Solnice, Skuhrov nad Bělou

železniční stanice/zastávky v blízkosti trasy: Opočno pod Orlickými horami (z centra města cca 3 km), Očelice (z Přepych cca 4 km), Rychnov nad Kněžnou (z Černíkovic či Solnice cca 6 km), Solnice (při trase, pouze několik spojů v pracovní dny)

souhrn značení: Opočno - Broumar červená turistická značka; Broumar - Semechnice cyklotrasa 4349; Semechnice - Záhornice cyklotrasa 4351; Záhornice - Přepychy cyklotrasa 4350; Přepychy - Osičina cyklotrasa 4355; Osičina - Uhřínovice cyklotrasa 4351; Uhřínovice - Solnice cyklotrasa 4241; Solnice - odb. na Hraštici silnice (II/321), odb. na Hraštici - Dobré cyklotrasa 4244; Dobré - Lhota u Dobrušky cyklotrasa 4329, Lhota u Dobrušky - Podchlumí cyklotrasa 4350; Podchlumí - Semechnice silnice; Semechnice - Broumar cyklotrasa 4349, Broumar - Opočno červená turistická značka

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář