Jdi na obsah Jdi na menu
 


Kunčina Ves

 Vesnička Kunčina Ves, dnes administrativně součást Zdobnice, se nachází v předhůří Orlických hor v nadmořské výšce okolo 700 metrů. Místní zástavba byla a je charakteristická roztroušeným osídlením. Poblíž kostela však vzniklo novodobé "centrum" tvořené čtyřmi bytovkami a areálem zemědělského družstva.

Chytilův místopis z roku 1929 uvádí: Ves Kunčina (Kunzendorf), 70 domů,232 obyvatel, Čechů 2, Němců 230...

Dominantou obce je novogotická kaple sv. Anny v alpském slohu z 19. století. V roce 1866 ji nechal postavit místní sedlák Anton Vanietschke. Kaple je poměrně velká, velikostně připomíná spíše kostel. Je založena na křížovém půdoryse. Má pětiboký presbytář. Dominantou je štíhlá hranolovitá věž při západní straně

V roce 2010 byla provedena celková rekonstrukce, na opravě se finančně podílela Evropská Unie. Kaple je otevřena pouze při mimořádných příležitostech, bohoslužby se tu nekonají.

Na území obce se také nachází několik soch a křížků (Madona, Kalvárie, sv. Antonín Paduánský).

použitá literatura, odkazy:

kaple sv. Anny na hrady.cz: http://www.hrady.cz/?OID=7272

 článek o obnově kaple v Rychnovském deníku

TURISTICKÉ MOŽNOSTI:

obcí prochází žlutě značená turistická trasa:

a) směr: Kačerov (1 km m) - Nad Kačerovem (2 km m) - Polanka (3,5 km z) - Uhřínov (6,5 km) - Antoniino údolí, hájovna (9,5 km) - Nad Antoniiným údolím (10 km m) - Mýto (10,5 km m) - Lomy (11,5 km). Značka dále pokračuje přes Prázovu boudu, Šediviny, Dobřany a Nový Hrádek až k jiráskově chatě na Dobrošově (35,5 km)

b) směr Nad Kovárnou (1,5 č)  - Kovárna, turistická chata (2 km č,z) - Souvlastní, rozc. (3,5 km z) - Nebeská Rybná (5,5 km) - Julinčino údolí, rozc (8 km m) - Rokytnice v Orlických horách, nám (11,5 km m,z) - Rokytnice v Orlických horách, žel.st (12 km) a dále pokračuje do Žamberka

lze také využít asfaltové cesty vedoucí přes samotu Valčenka do  Zdobnice (cca 2,5 km).

DOPRAVNÍ SPOJENÍ:

Obcí projíždí autobusová linka Rychnov nad Kněžnou - Liberk - Prorubky - Kunčina Ves - Kačerov (v provozu pouze v pracovní dny, 6x denně), o víkendu pak do Kunčiny Vsi zajíždějí autobusy Rychnov nad Kněžnou - Liberk - Zdobnice (1 spoj ráno ve směru do Rychnova nad Kněžnou, 2 spoje odpoledne ve směru Zdobnice)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář