Jdi na obsah Jdi na menu
 


Libná

 V opuštěném koutu při polských hranicích se nachází údolíčko protékané drobným potůčkem. Právě zde kdysi stávala vesnice Libná (Liebenau). Založena byla někdy v průběhu 14. století, první písemná zmínka pak pochází z roku 1576. Postupně se rozrůstala. Zástavba Libné v zásadě volně navazovala na konec Zdoňova a táhla se v délce asi 3 km mělkým údolíčkem až téměř ke státní hranici. Jakési pomyslné centru bychom pak našli u rybníčku v horní části obce. K Libné pak patřila také polosamota Vorwerk (s myslivnou a hostince) při cestě do Horního Adršpachu.

Bohatstvím obce byl místní pískovec (či ještě přesněji Glaukonitický pískovec). Na území Libné bylo v provozu 6 lomů, zaměstnávajících řadu řemeslníků. Na konci 19. století byla Libná největším lomařským centrem Broumovska. Jeden z loů je dodnes v provozu a poskytuje kvalitní pískovec pro náročné kamenické práce. Místní kámen byl použit třeba při opravách Bratislavského hradu či hradu Strečno. Zařadil se také do užšího výběru  5 typů hornin uvažovaných pro rekonstrukci Karlova mostu (nakonec byl zvolen pískovec z lomu v Kocbeřích na Trutnovsku). A ještě jedna zajímavost: místní pískovce se vyznačují relativně četnými paleontologickými nálezy.

V roce 1900 měla Libná 519 obyvatel výhradně německé národnosti, od té doby však počet obyvatel neustále klesal. Po 2. světové válce a odsunu německého obyvatelstva již nebyla obec doosídlena a postupně chátrala. Definitivní zkáza pak přišla okolo roku 1960, kdy chátrající budovy srovnala se zemí armáda. Abychom byli přesní, několik budov zde zůstalo, ale spočítali bychom je na prstech jedné ruky. Z dříve prosperující vesnice zbyla jen cesta, několik křížků, v houští ukryté zbytky zdiva a rybníček. A přeci... Na konci obce nalezneme stavení, kde se dnes hospodaří. 

TURISTICKÉ MOŽNOSTI:

Libnou prochází modře značená turistická trasa ze Zdoňova na hraniční přechod Libná. Od hraničního přechodu pak lze pokračovat do městečka Chelmsko Slaskie, případně se můžeme vydat po pohraniční zelené trase směre k hraničnímu přechodu v Petříkovicích, či ve Zdoňově.

Obcí také prochází okružní cyklotrasa č. 4036 po které se dostaneme do Horního Adršpachu.

DOPRAVA, DOPRAVNÍ SPOJENÍ:

nejbližší dopravní spojení je ze Zdoňova (bus) či Horního Adršpachu (vlak, bus). Obě místa jsou vzdálena cca 4 kilometry.

MAPA:

Mapa

 

 

DOPORUČENÁ A POUŽITÁ LITERATURA, ODKAZY:

http://www.braunau-sudetenland.de/braunau/staedte/lieben.htm Zejména historické fotografie obce

http://www.skola.mezimesti.cz/305-geopark-viznov/geopark-vnitrosudetska-panev-broumovsko/files/lom%20libna.pdf O Libenavském pískovci

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář