Jdi na obsah Jdi na menu
 


Gründel a Chřiby

O Orlických horách se někdy mluví jako o pohoří, které je velmi chudé na skalní útvary. Přesto zde můžeme několik zajímavých, avšak nepříliš známých skalek najít.

 

Za několika z nich se vydáme do turisticky opomíjené krajiny mezi Plasnicí, Sedloňovem a Dobřany.

Pro úplnost je třeba říci, že místa, která navštívíme, ve skutečnosti již z hlediska přírodovědného nejsou v Orlických horách. Geomorfologové je již řadí do tzv. Podorlické pahorkatiny (jejím nejvyšším bodem je nedaleký 841 m vysoký Špičák)

 

Ze žlutě značené turistické trasy, spojující Plasnici a Šediviny, odbočíme zhruba v polovině její trasy do osady, jež na mapách nalezneme pod názvem V Dolcích, na starých mapách však německy jako jako Gründel, Gründl a česky jako Grundle, Kryndle či Kryndlety.

 

Osada vznikla stranou významnějších cest snad někdy v 18. století. Jisté však je, že se do roku 1840 rozrostla na 5 stavení a stejný počet chalup tu stojí i dnes.

Gründel vznikl na hranici katastrů: jeden dům stával a stojí na katastru Sedloňova, zbylé čtyři pak na dobřanském katastru.

 

osada Gründl (V Dolcích) u Plasnice

Při rozcestí cest stojí kamenný kříž, zbudovaný teprve nedávno.

osada Gründl - Orlické hory

 

V Chytilově místopisu z roku 1929 nacházíme osadu rozdělenou hned na tři části: na samotu V Dolcích, jež byla součástí Sedloňova (pošta, telegraf Sedloňov; četnická stanice Olešnice) a na dvě skupiny chalup označované jako Kryndle (jedna jako součást Dobřan, druhá pak patřila k tehdy samostatnému Nedvězí (u obou pošta, telegraf a četnická stanice Bystré v Orlických horách).

 

grundl_kaple.jpg

 

V chalupě u kapličky žil až do poloviny 90. let sudetský Němec a amatérský básník František Eimann, kterého v dokumentu Denně předstupuji před tvou tvář zachytila režisérka Drahomíra Vihanová.

 

grundl_chalupa.jpg

 

Z osady vystoupáme některou z cest na hřeben, po kterém se dáme vlevo členitým terénem směrem k vrcholu Chřiby. Cestou na vrchol 775 metrů nad mořem objevíme několik malých skalek, tvořených novoměstskými fylity.

 

chriby_skala1.jpg

 

Vydáme-li se na procházku zjara, než se stromy zazelenají, či naopak později z podzimu, kdy již stromy opadají, pak se nám z několika míst odkryjí zajímavé pohledy na hlavní hřeben Orlických hor.

 

chriby_vyhled.jpg

 

Na vrcholu Chřibů se nachází vysílač

 

vrch Chřiby Orlické hory - vysílač

 

A dále již pokračuje široká cesta. Po několika desítkách metrů uvidíme napravo od ní ještě jednu pěknou skalku.

 

chriby_skala2.jpg

 

Pokud budeme po cestě pokračovat dál, dojdeme do Dobřan s barokním kostelem, roubenou Zieglerovou farou a zříceninami hradu (z nějž se však zachovaly pouze terénní nerovnosti).

 

Nebo se můžeme vrátit po hřebeni zpět na rozcestí nad Gründlem a pokračovat dále po hřebeni pohodlnou lesní cestou k soustavě lesních rybníčků. Od nich je to jen kousek do údolí Zlatého potoka k chátrajícímu Zelinkovu mlýnu. Louky u něj jsou známé hojným výskytem bledulí. (u mlýna se nachází autobusová zastávka Sněžné, odb. Dobřany: autobusová linka Nové Město nad Metují - Sedloňov - Deštné v Orlických horách)