Jdi na obsah Jdi na menu
 


Hadinec

 Osada Hadinec (německy Ottendorf) se rozkládá na jihovýchodním svahu Anenského vrchu. Hadinec vznikl v průběhu 17. století na tehdejším rokytnickém panství vlastněném hrabaty z Nostitz (snad 1652 či 1683). Později byl osadou Vrchní Orlice a po válce se stal spolu s ní součástí Bartošovic v Orlických horách. Dnes zcela rekreační Hadince měl v roce 1929 15 domů s 56 stálými obyvateli.

Dnes je Hadinec skupinou chalup na tichém klidném místě uprostřed lesa, bez elektřiny a stranou od civilizace. Nebývalo tak tomu vždycky. Přes Hadinec procházela původní hlavní cesta  vnitrozemí do Neratova a dále do Kladska a pro turisty býval zdejší proslulý Kastnerův hostinec významnou zastávkou na jejich pouti. Vždyť i Jiráskova horská cesta nevedla původně mezi Anenským vrchem a Zemskou bránou v trase, jakou známe dnes, ale scházela přes Hadinec do Vrchní Orlice a dále do Bartošovic.  A hospoda v Otíně, jak se původně česky říkalo dnešnímu Hadinci (někdy je uváděn též coby Otovice), byla první příležitostí k občerstvení po zhruba dvacetikilometrové túře ze Šerlichu či z Deštného.

V lese poblíž Hadince je ukrytá kaple sv. Anny, přenesená sem roku 1937 z Anenského vrchu, kde musela ustoupit stavbě pohraničního opevnění.

Poblíž se nachází přírodní rezervace Černý důl, vyhlášená r. 1954 na rozloze 26,37 hektarů a chránící zachovaný bukojedlový pralesovitý porost, jehož stáří se odhaduje na 250 let. Zdejší lesní porosty jsou tvořeny smrkem ztepilým, jedlí bělokorou, bukem lesním a javorem klenem. Bylinné patro je zastoupeno převážně běžnými horskými lesními druhy, jako je třtina chloupkatá, papratka samičí, pstroček dvoulistý, řeřišnice hořká či borůvka černá. Ze vzácných druhů stojí za zmínku zdrojovka prameništní. Na území rezervace bylo zjištěno zhruba 60 druhů obratlovců.

Z dobového tisku:

„Teprve v Otovicích stihneme do dobrého hostince Kastnerova a napijeme se znamenité vody, jež tu u hostince prýští.“

„Ostatní host. podniky v podhoří Orl. hor jsou v rukách německých. I Kastner v Otovicích (Ottendorf) je Němec, ale velmi slušný a ochotný (čestná výjimka mezi Němci!).“

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář