Jdi na obsah Jdi na menu
 


Jak Rokytnice v Orlických horách do znaku medvěda dostala.

Původ Rokytnického znaku vysvětluje následující pověst: Stalo se tomu kdysi dávno, v dobách, kdy byly husté pohraniční hvozdy plné zvěře.

 Zejména vlci a medvědi budily v lidech strach. Setkání s huňáčem v lese bylo nemilé pro obě strany a pro člověka velmi často končilo zle. Obávané vlčí smečky přepadaly vesnice, vyplenily kurníky i stáje a nebylo člověku radno stavět se jim na odpor.

Jinak tomu však bývalo, když vesnice navštívilo osamocené hladové zvíře. Tehdy přesile obyvatel většinou neuniklo. A nejinak to bylo i v případě rokytnického medvěda, který se jednoho dne za rozednění dostal až na Rokytnické náměstí.

Prvním, kdo jej spatřil, byl místní ponocný. Sám si však na medvěda netroufal. Počkal, až se většina městečka probudí a pak zatroubil na poplach. Za pár okamžiku již medvěda obklíčilo statných mužů. Medvěd poznal, že je zle. Stavěl se na zadní, strašlivě mručel, zuby cenil a ohromnými tlapami útočil po svých protivnících. Ti se však nedali zastrašit. Medvěd se pokusil utéct, ale byl v pasti. Pohlédl na mohutnou lípu, uprostřed náměstí. Poslední možná záchrana... Podařilo se mu vyškrábat do její koruny, avšak ani tam nebyl v bezpečí. Muži do něj podali dlouhými kopími, které zatím přinesl pohotový ponocný ze strážnici, tak dlouho, dokud nepadl mrtev k zemi.

Uplynulo několik století a Rokytnice se rozrostla natolik, že byla povýšena na město. Do městského znaku si na památku statečnosti a bojovnosti dala medvěda na stromě a dva ozbrojence s kopími.