Jdi na obsah Jdi na menu
 


Přírodní památka Pod školou

3. 4. 2013

 Přírodní památku Pod Školou nalezneme v Praze, na katastru Hlubočep. Vyhlášena byla roku 1988 a zaujímá plochu 2,46 ha. Jádrem chráněného území je opuštěný lom (zvaný též Bílá skála). Lom odkrývá výchozy třebotovských vápenců a spodních partií chotečských vápenců a je významnou paleontologickou lokalitou.

V třebotovských vápencích jsou břidličné vložky obsahující trilobity Phacops superstes superior a různé hlavonožce jako Gyroceratites gracilis, v mořských vápencích jsou známy nálezy hlavonožců Mimagoniatites bohemicus a Nothoceras bohemicum, a chotečské vápence obsahují mimo jiné zkameněliny Agoniatites occultus.

Těsně nad horní hranou lomu prochází trať „Pražského Semmeringu“.

Lokalita je chráněna především pro své geologické a paleontologické hodnoty, není však zcela nezajímavá ani v případě živé přírody. Na neodtěžené části skalního výchozu se uchoval fragment prvosenkové dubohabřiny s kokoříkem lékařským. Spatřit zde můžeme z motýlů např. soumračníka skořicového či z plžů páskovku žíhanou. Vzácně se zde vyskytuje myšice lesní a norník rudý. Vzácně hnízdí bělořit šedý.

 Při pohybu v lomu buďte opatrní, rozhodně nevstupujte na skály a na srázy. Stěny lomu značně nestabilní a hrozí zde skluz kamenných desek.

Přístup: Nejsnazší přístup je od autobusové zastávkyMichnovka vHlubočepské ulici (autobus MHD číslo 120 z Knížecí). Od zastávky se vydáme směrem k železničnímu viaduktu. Těsně před ním však uhneme pěšinou vlevo.Po zhruba 100 metrech staneme pod lomovou stěnou.

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář