Jdi na obsah Jdi na menu
 


Vrškameň

28. 5. 2013

Krajina kolem středočeských Petrovic je nazývána krajem balvanů. Na žulové balvany tu narazíme takřka na každém kroku. Nejznámějším útvarem je bezpochyby Čertova kazatelna, považovaná za největší viklan v Česku. Další viklan, známý pod názvem Vrškameň, nalezneme pár set metrů jihovýchodně od centra Petrovic.

Označení kamene coby viklanu je však poněkud sporné, na svém podkladu totiž spočívá poměrně velkou plochou. V minulosti neušel pozornosti místních kameníků. Ti proměnili usilovnou prací nejeden skalní blok v hromadu stavebního kamene. A o totéž se pokoušeli i v případě Vrškamenu. Své dílo naštěstí nedokončili, stopy po jejich činnosti jsou však na kameni dosud dobře patrné.

TURISTICKÉ MOŽNOSTI

Okolo prochází zelená turistická trasa z náměstí v Petrovicích (cca 0,5 km) Ta pokračuje dále přes Obděnice, Radešice, Mezný, Myslkov, Matějov, Kvasejovice a studánku Ježovku do Sedlce-Prčice.

DOPRAVNÍ SPOJENÍ:

Nejbližší autobusová zastávka je v Petrovicích na náměstí (dálkové linky Praha – Sedlčany – Milevsko) a několik regionálních linek.

Železniční stanice/zastávky v dosahu nejsou. Nejbližší nádraží je v Sedlčanech (cca 13 km).

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář