Jdi na obsah Jdi na menu
 


Smetanova vyhlídka

Smetanovu vyhlídku se rozkládá na horním okraji vysokého skalnatého srázu nad Štěchovickou přehradou, kousek od vesničky Třebsín. Nalezneme ji na okraji romantické chatové osady V Zahrádkách, poblíž vrcholu kopce Kletecko (371 metrů nad mořem).

smetanova-vyhlidka.jpg

Vyhlídku tvoří betonová plošina opatřená zábradlím. Vystavěna byla v roce 1974 při příležitosti 150 výročí narození skladatele Bedřicha Smetany, který sem prý s oblibou chodíval. Traduje se, že právě tento pohled na krásnou krajinu s divoce tekoucí Vltavou v údolí (jíž dnes nahradily klidné vody přehradní nádrže) inspiroval našeho předního hudebního skladatele k sepsání Vltavy, části symfonie Má Vlast.

Vyhlídka se nachází na okraji přírodní rezervace Kobylí dráha, chránící zakrslé a suťové doubravy, habřiny a skalní stepi. Rezervace, vyhlášená v roce 1989, zaujímá rozlohu přes 53 hektarů a vyskytuje se v ní celá řada chráněných druhů rostlin i živočichů. Důvodem ochrany jsou zakrslé a suťové doubravy, habřiny a skalní stepi. Na skalnatých stráních (tvořených proterozoickými vyvřelinami jílovského pásma) rostou především teplomilné druhy, jako třeba rozchodník bílý, hvězdnice chlumní, kavyl Ivanův, či plicník nejmenší. Z živočichů pak lokalitu obývá například ještěrka zelená.

Přímo pod námi se rozkládá poklidná stojatá hladina Štěchovické vodní nádrže, jen občas rozbrázděná údery vesel osamělého rybáře či hejnem přistávajících kachen. Dříve však bylo místo ještě divočejší: skalnaté srázy s kamennými moři spadaly až ke břehu řeky, která zde utvářela divoké a obávané Svatojánské proudy, postrach všech vorařů. Na protějším břehu pak vidíme chaty legendární osady Ztracenka (či též Ztracená naděje), údajně první trampské osady u nás, založené roku 1918.

Přístup: vyhlídka je přístupná od osady Třebsín. Z osady se vydáme po žluté značce směr Teletín. Po překonání silnice (kde je též autobusová zastávka) uhneme ze značky polní cestou vpravo směrem k chatové osadě. Před ní se držíme cesty vedoucí nejvíce doprava. Ta nás dovede k závoře a za ní pokračujeme stále rovně až na vyhlídkovou plošinu. Správně by celá trasa měla být vyznačena jako významová odbočka žlutě značené trasy, osobně jsem však první značku postřehl až pár metrů před vyhlídkou.

Příjezd: Na zastávku Krňany, odb. Třebsín se můžeme dostat pomocí autobusové linky pražské integrované dopravy číslo 438 z Davle (kde navazuje na autobusy z pražského Smíchovského nádraží). O víkendu jezdí jednou za čtyři hodiny. Z opačné strany pak do Třebsína zajíždí autobusy od Benešova (pouze ve všední dny a velmi omezeně v sobotu). Asi nejvhodnější je dojet vlakem „Posázavského pacifiku“ do Pikovic (žel. zastávka Petrov u Prahy) a odtud se vydat na Třebsín po zelené značce přes Medník (cca 5 km, počítejte ale s převýšením přes 200 metrů).

Autem můžeme zaparkovat na návsi v Třebsíně, případně lze dojet polní cestou až téměř k vyhlídce.

Občerstvení: občerstvit se můžeme v hospodě na návsi v Třebsíně (kde i dobře vaří). Ve středu a ve čtvrtek však mívají zavřeno.

Další informace:

Smetanova vyhlídka má svou vlastní turistickou známku (No. 1529 Smetanova vyhlídka - Třebsín). V blízkosti vyhlídky je také ukryta „keška“.

Krátký sestup k vyhlídce může být za mokra či náledí nebezpečný!!!

Mapa

Summary:

View point above Štěchovice dam. It is name after ecselent czech composer Bedřich Smetana.

The nearest bus station: Krňany, odb. Třebsín (Prague integrated transport; linie nr. 438)

The nearest train station: Petrov u Prahy (trains from Praha hlavní nádraží (Prague main railway station, 5 km from the view point - from the station by green turistic marks to Třebsín village, then yellow mark direction Teletín after crossing with main road are two cart tracks, you have to use the right of them.

 

 

Náhledy fotografií ze složky Smetanova vyhlídka

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář