Jdi na obsah Jdi na menu
 


Výlety na běžkách: 1) Z Olešnice do Kačenčiných hor

Podle pověstí stráží Orlické hory hodná princezna Kačenka. Její sídlo mnozí kladou na vrchol Vrchmezí, nejsevernější orlickohorské "tisícovky". A právě na Vrchmezí nás zavede dnešní běžkařský výlet. A nejen tam, zajímavých míst nás na trase čeká spousta.

Olešnice v Orlických horách (0 km) nás přivítá obdélníkovým svažitým náměstím s barokní radnicí, kašnou a pískovcovým křížem. V budově obecního úřadu si lze prohlédnout Utzův mechanický betlém - dílo olešnického tkalce a řezbáře Josefa Utze (1896-1944) (aktuální informace o otevírací době lze dohledat na internetových stránkách obce.

Na dění na náměstí dohlíží barokní kostel svaté Máří Magdaleny. Ke kostelu vede z rohu náměstí kryté schodiště. Energii na cestu pak lze načerpat ve dvou restauracích (bude se to hodit: hned na úvod nás čeká sedm kilometrů táhlého stoupání s převýšením 400 metrů.

Z náměstí půjdeme do Horní Olešnice (0,5 km), odkud se vydáme po modré turistické značce proti proudu Olešenky. Lyže můžeme nazout zpravidla již u posledních chalup, udržovaná lyžařská trasa začíná o kousek dále u hájovny V Milířích. U hájovny opustíme modrou značku s zvolna stoupáme udržovanou stopou po dně Ruského údolí. Původ jeho názvu nám záhy osvětlí nenápadný pomníček napravo od cesty. Připomíná umrzlého ruského zajatce, který se v zimě 1920 pokoušel najít cestu zpátky do vlasti.

Stoupání se stává příkřejší, v pravotočivé zatáčce cesta opouští údolí Olešenky a stoupá na rozcestí zvané Knížecí cesta (někdy též Nad Ruským údolím). Čeká nás krátký sjezd na "rozcestí Knížecí a Polomské" odkud stoupáme "bunkrovkou" až k Sedloňovskému vrchu na hřebenech Orlických hor, krátce před ním překonáme magickou hranici 1000 metrů. Svahy Sedloňovského vrchu pokrývá smíšený les pralesovitého charakteru - zbytky přirozených květnatých bučin (přírodní rezervace). Z rozcestí lyžařských tras vlevo krátce stoupáme na turistické rozcestí U Sedloňovského vrchu  (vpravo mezi stromy při troše štěstí a pozornostı spatříme masiv Suchého vrchu).

Sjíždíme na rozcestí Údolí Bělé, odkud nás čeká pohodlný několikakilometrový sjezd k Šerlišskému mlýnu. Horský hotel na samotě uprostřed lesů vznikl přestavbou bývalého mlýna.

Od Šerlišského mlýna nás čeká náročnější výstup po modré turistické značce na Šerlich (tento úsek je lyžaři hojně využíván, avšak není upravován strojově).

Oddychneme si u hojně navštěvované Masarykovy chaty na Šerlichu, stojící v nadmořské výšce lehce přes 1000 metrů na hlavním hřebeni hor.

Od chaty pokračujeme lyžařskou trasou (pozor, vede jinudy než letní trasa) víceméně vrstevnicovou cestou na Bukačku.