Jdi na obsah Jdi na menu
 


Borová

 

Je zajímavé, kolik nalezneme v oblasti východně od Náchoda vesnic se stromem v názvu. Nad Náchodem je to Lipí, na území Polska se rozkládá Březová (Brzozowie), na kterou navazuje místní část České Čermné Vrbiny, o kousek dál Borová (navíc nedaleko kopce Dubovice) a o zhruba pět kilometrů dál nalezneme ještě Tis.

 

Teď zavítejme do Borové. Ostatně ani její jméno není žádným unikátem: vesnic tohoto jména u nás napočítáme celkem devět (a jedna je i na Slovensku). Na mapě Česka nalezneme i Havlíčkovu Borovou, Borovou Lhotu, Borovou Ladu a Borovou Krčmu. A další Boroviny, Borovany, Borovnice, Borovice, Borovné apod. nepočítaje.

 

 „Orlickohorská“ vesnice Borová se rozkládá na nejhořejším toku Mezného potoka pod vrchem Strážnice (691 m n. m.). Obec samotná se nachází v průměrné nadmořské výšce 630 metrů a žije v ní okolo dvou stovek obyvatel.

 

historie: 

Traduje se, že počátky osídlení Borové souvisí se sousedním kopcem Strážnice.  Na něm měly být kdysi stráže, které střežili, zda se neblíží nebezpečí a v případě ohrožení vydávaly ohňové signály. Podobně se vykládá i vznik Ohnišova a Valu (nedochovaly se však žádné listiny ani archeologické nálezy, které by tuto skutečnost dokazovaly (alespoň prozatím)). Rokem 1445 je datován zápis v Náchodské pamětní knize o smíru mezi Jakubem z Levína a Vavřincem z Borového. A první písemná zmínka hovořící přímo o vsi je přesně o 100 let mladší: z roku 1545 pochází údaj v zemských deskách uvádějící jako součást náchodského panství i ves Borowey. Obživu přinášelo místním kromě zemědělství také tkalcování a pašování. V červnu 1874 postihl obec velký požár, který zničil nebo poškodil 87 chalup (tedy 60 % zástavby). V roce 1886 byl v obci zřízen Sbor dobrovolných hasičů, TJ Sokol v roce 1912.

 

památky:

  • kaple Božského srdce Páně. Základní kámen byl slavnostně položen 5. července 1934, slavnostní vysvěcení proběhlo 30. května 1937.

 

  • pomník padlým v 1. světové válce (odhalen 14. října 1928), jíž padlo za oběť 35 borovských občanů

 

  • zajímavé jsou tzv. krčkové či též špaličkové stavby - chalupy postavené z těsně vedle sebe kladených dřevěných špaličků či polínek - krčků, spojovaných pilinovápennou maltou. Tento typ staveb nalezneme pouze na Náchodsku a v mírně pozměněné podobě též v horním Pojizeří. (od autobusové zastávky uličkou dolů)

 

  • v obci dva památné stromy: v sousedství domů čp. 31 a 55 roste lípa velkolistá - nejmohutnější lípa náchodského okresu, jejíž kmen dosahuje obvodu 7 metrů.  Další parametry: výška 20 metrů, odhadované stáří: 500 let. Druhým památným stromem je jasan ztepilý, přezdívaný „Horákův Jasan“ rostoucí u domu čp. 50. Je výrazně mladší (jeho stáří se odhaduje na 200 let), avšak i on dosahuje úctyhodných rozměrů: výška 25 m a obvod kmene cca 5,5 m.
  • z okolí obce se naskýtají výhledy na Stolové hory, Orlické hory či k Sendražskému kopci
  • jižně a západně od obce se nachází objekty pohraničního opevnění ze 30. let - většina z nich byla za války německou armádou odstřelena

 

významní rodáci:

  • Adolf Kačer (1891, Borová - 1956, Chicago) předseda Českého národního sdružení pro celou Ameriku

 

  • Bohuslav Čáp (26.10.1925 Borová - 11.6.1997 Praha) herec, dlouholetý člen činohry Národního divadla

Víte že...

V obci startuje známý turistický pochod Borovská padesátka.

 

Turistické možnosti:

a) pěší turistické trasy

modrá U Jedle (1,5 km) - Dlouhé (2,5 km)
zelená Hraniční potok (2 km) - Holubí palouk (3,5 km) - Sendraž (5 km) - Libchyně (7 km) - Nové Město nad Metují, Husovo náměstí (11 km)
modrá Pod Kašparkou (2 km) - Kozí hřbety (4,5 km) - Pod Dubovicí (5,5 km) - Dobrošov (9 km)

b) cyklotrasy

22  (Krkonoško-Jesenická magistrála) U Jedle (1,5 km) - Dlouhé (2,5 km) - U Zelinkova mlýna (3,5 km) - Olešnice v Orlických horách (6,5) - Sedloňov (10,5) - Deštné v Orlických horách (15,5 km)
  po cyklotrase 22 na rozcestí U Jedle (1,5 km)  - dále cyklotrasa 4038 - Nový Hrádek, nám (4 km) - Rokole (5,5 km)
22 (Krkonošsko-Jesenická magistrála) Česká Čermná (3 km) - Čermenská silnice (4,5 km) - Dobrošov, obec (5,5 km) - Jizbice (7,5 km) - Náchod, žel.st. (13 km)

 

 

Doprava, dopravní spojení:

autobusová linka Náchod - Náchod, Dobrošov - Borová - Nový Hrádek (část spojů pokračuje do Nového Města nad Metují), v sezóně cyklobus Náchod - Nový Hrádek - Olešnice v Orlických horách - Šerlich

nejbližší železniční stanice/zastávka: Náchod (8 km)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář