Jdi na obsah Jdi na menu
 


Prameniště Bělé

Mezi mladými smrčky se tyčí balvan osazený pískovcovou deskou s nápisem „PRAMENIŠTĚ BĚLÉ“. Balvan samotný nepochází odsud, vytěžen byl v lomu na Špičáku. Sem byl přenesen v srpnu roku 1985. Což o to, označení pramene je to pěkné, co by za to leckterý mnohem významnější vodní tok dal. Ale má to jeden háček. Celou odbočku až sem jsme kličkovali mezi loužemi a každý krok na zdánlivě pevnou půdu přinesl hlasité mlasknutí, ale pár metrů před označeným prameništěm jako když utne. Na cestě sucho a v okruhu nejméně deseti metrů od kamene jakbysmet.

 

Je zřejmé, že Bělá nemá žádný jasně určitelný pramen. Na zdejší plošině, považované za největší zarovnaný povrch v Orlických horách, je voda zkrátka všude (samozřejmě s výjimkou „suchozemského ostrůvku“ kolem udávaného prameniště). Až dále se sbíhá do řady malých, často sezónních potůčků, které se postupně spojují, aby vytvořily poblíž Polomského sedla poměrně vydatný vodní tok.

 

Proč by ostatně právě Bělá měla mít jednoznačný pramen? Vždyť podobně vzniká i takové Labe či Morava, mající však následně o pár desítek či stovek metrů dál „oficiální“ pramen pro turisty. Klidně se však vžijte do role objevovatelů pramenů a vydejte se podél některého z potůčku, podtékajících pod cestou s Polomského sedla na Polomský kopec, „proti proudu“. Třeba i několikrát v průběhu roku. Věřím, že pokaždé naleznete pramen jiný.

 

Co by to ale bylo za povídání o prameni, kdybychom se alespoň ve stručnosti nezmínili o řece samé:

 

Horská říčka, původně známá pod jménem Alba je dlouhá asi 38 kilometrů. Pramení zde, na úbočí Vrchmezí, v nadmořské výšce asi 1020 metrů. Teče zpočátku mělkým, avšak postupně se zahlubujícím údolím k Šerlišskému mlýnu a dále do Deštného v Orlických horách. Za Jedlovou vytváří hluboce zaříznuté Antonínovo/Antoniino údolí, za Solnicí přechází do otevřené krajiny. Protéká Černíkovicemi, poblíž Častolovického zámku se spojuje s Kněžnou. Pod Častolovicemi je pravostranným přítokem Divoké Orlice.

 

Turistické možnosti:

 

a) pěší turistické trasy

červená: (Jiráskova horská cesta): Vrchmezí (1 km) – Ostružník (1,5 km) – Horní Olešnice (5,5 km) – Olešnice v Orlických horách, nám (6 km) – Rzy, u Zelinkova mlýna (9,5 km) – Dlouhé (10,5 km) – Nový Hrádek (13 km) – Peklo, Bartoňova útulna (18 km) – Nové Město nad Metují (24 km)

červená (Jiráskova horská cesta) Polomský kopec (0,3 km) - Polomské sedlo (1 km) – Bukačka (3 km) – Šerlich, Masarykova chata (4,5 km) – Šerlich, sedlo (5 km) – Velká Deštná, srub HS (8 km) – Pod Jelenkou (9 km) –Kunštátská kaple (16 km) -  Anenský vrch (22 km) –  Hanička, parkoviště (26 km) 

 

Doprava, dopravní spojení:

  • nejbližší autobusové zastávky v sedle na Šerlichu (5 km; Deštné v Orl.h.,Šerlich,Masarykova ch.) a v Olešnici v Orlických horách (6 km; Olešnice v Orl.h.,nám)
  • parkoviště na Šerlišském mlýně (4 km), Šerlichu (5 km) a v Olešnici (6 km)

 

Mapa: