Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šerlich

„Za to je ovšem smutněji tou dobou, kdy v údolí saně sviští a rolničky se vesele rozléhají, v opuštěných, zavátých vískách ve stráních a v lesích. Tam bývá často nedostatek hostem a chléb chudým horákům vzácností. Sem nikdo v ten čas nezajde, neboť i v létě, kdy tu milo a krásno, sotva kdy sem cizinec zabloudí, jako do vísky Schirlichgraben ve výši bezmála 1000 m., za Malou Deštnou.“

Alois Jirásek; Čechy V., Hory Orlické, Stěny

 

Mnoho se toho na Šerlichu od dob Jiráskovy návštěvy změnilo. Dnes je Šerlich jedním z nejnavštěvovanějších míst Orlických hor.

Osada Šerlich vznikla nejspíše na konci 17. či na konci 18. století poblíž sedla, kterým přes hřeben Orlických hor procházela cesta ze Sedloňova do Trčkova. Postupně tu vyrostlo zhruba 10 chalup, osídlených německy hovořícím obyvatelstvem. Místní nalézali obživu především prací v lese, v menší míře však také pastevectvím, tkalcovinou a díky poloze u hranic samozřejmě i pašováním.

Zlatá éra přišla s rozvojem turistiky. V roce 1921 byla vyznačena Jiráskova horská cesta, vedoucí po hřebeni hor (a tedy i přes Šerlich).

Stavba Masarykovy chaty na Šerlichu byla zahájena slavnostním položením základního kamene 14. června 1924, Výstavba byla poměrně náročná, materiál na stavbu se připravoval u Šerlišského mlýna (z Deštného v té době na Šerlich ještě nevedla slušná cesta). Přesto se o rok a čtvrt později, 27. září 1925 konala další slavnost, tentokrát u příležitosti slavnostního otevření chaty.

serlich-rok-1926.jpg

...

serlich-v-zime.jpg

V zimních měsících je Šerlich ideálním výchozím bodem běžeckých tratí (bližší informace).

Socha T.G.M. na Šerlichu

POČASÍ:
Počítejte s tím, že Šerlich je díky své exponované poloze snad největrnějším místem v Orlických horách (těžko říci proč, ale nejsilněji vždy vítr vane u vchodu do chaty). I v letních měsících jsou dny, kdy zde až do dopoledních hodin ukazuje teploměr jen několik stupňů nad nulou.

chalupa na Šerlichu

Je škoda, že je na Šerlichu instalována webkamera sledující pouze stav silnice (webkamera Šerlich) a ne celé své okolí. Přinášela by dokonalý přehled o situaci na hřebenech hor. Jako náhrada nám mohou posloužit záběry kamer v lyžařském středisku Zieleniec na polských svazích Šerlichu (celkem 9 kamer na stránkách střediska: http://www.zieleniec.pl (některé jsou ale poruchové, některé jsou v provozu možná pouze v zimě - raději vždy u snímku zkontrolujte datum) či webkamera na sjezdovce u nedalekého Šerlišského mlýna: http://www.skidestne.cz/ (aktualizace několikrát denně).

 

Turistické možnosti

 

a) pěší turistické trasy

modrá Šerlich, hraniční přechod CZ/PL (0,1 km) – Zieleniec (3 km)

 

žlutá Šerlich, sedlo (0,5 km) – Na Cikánce (2 km) – Trčkovská louka (4 km) – Bedřichovka (6 km)

 

červená (Jiráskova horská cesta)  Šerlich, sedlo (0,5 km) – Velká Deštná, srub HS (3,5 km) – Pod Jelenkou (5 km) – Pod Homolí (8 km) – Kunštátská kaple (11,5  km) -  Anenský vrch  (17,5 km) - Hanička, parkoviště (21,5 km) - Zemská brána (31 km)

 

žlutá Šerlišský důl (2 km) – Deštné, Zákoutí (3,5 km) – Deštné v Orlických horách (5,5 km) – chata Panorama (6,5 km) – Nad Koutem (7,5 km) – Pod Špičákem (9 km) – Plasnice (10,5 km) – Sedloňov (13 km) – Nad Ruským údolím (16 km) – Polomský vrch (18 km)

 

modrá Šerlišský mlýn (1,5 km) – Sedloňovský černý kříž (3 km) – Horní Sedloňov (6 km) – Sedloňov (7,5 km) – Skutina (9,5 km) – Sněžné (11 km) - Janov (14 km) – Slavoňov (19,5 km) – Nové Město nad Metují (25 km)

 

červená (Jiráskova horská cesta) Bukačka (1,5 km) - Polomské sedlo (3,5 km) - Polomský vrch (4 km) - Vrchmezí (5  km) – Ostružník (5,5 km) – Olešnice v Orlických horách (10 km) – Dlouhé (14,5 km) – Nový Hrádek (17 km) – Peklo, Bartoňova útulna (22 km) – Nové Město nad Metují (28 km)

 

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář