Jdi na obsah Jdi na menu
 


Šerlišský Důl

 Rozcestí turistických tras v údolí Bělé v horní části Zákoutí. Roubené a zděné chalupy (většina z nich byla v posledních letech radikálně přestavěna).

 

Údolí bylo silně poničeno katastrofickou povodní v roce 1998.

Šerlišský důl

Nedaleko rozcestí se do řeky Bělé vlévá potok přitékající od Šerlichu. V těchto místech kdysi dle pověsti sedával na velikém balvanu podivný skřítek, který spravoval své potrhané kalhoty. U každé z děr (a že jich bylo požehnaně) zvolal „tady chybí záplata“, plácl rukou na ono poškozené místo a když ji zvedl - jaký div! Látka byla jako nová. Ale že byl skřítek pořádný nezbeda a neposeda, měl s látáním práce nad hlavu. Ani si nevšiml morouse Streckla ze Zákoutí, známého lumpárnami po širokém okolí, který se vydal do lesů okolo Šerlichu na houby. Jeho přítomnost poznal skřítek záhy. To když jej udeřil Streckelem hozený kámen do hlavy tak silně, že se ani nenadál a spadl dolů do vody.

 

Když se zmátožil, vstal a pohrozil Strecklovi sevřenou pěstí. Ten se však jenom smál. Skřítek náhle zmizel a už ho tu nikdo nikdy neviděl.

 

O několik měsíců později se Streckel vydal na Šerlišský mlýn koupit pár lahví šnapsu. Domů se však již nevrátil. Až po mnoha dnech jej našel hajný oběšeného. Právě na tom místě, kde se odehrála ona příhoda se skřítkem.

Cca 100 metrů od rozcestí se při žluté turistické značce směr Šerlich nachází jedna ze zastávek naučné stezky Okolím Deštného, na níž si můžete ověřit své znalosti jedlých a jedovatých rostlin a dozvíte se i zajímavé údaje o stromech rostoucích v okolí cesty.

 

Turistické možnosti:

a) pěší turistické trasy

zelená U Šerlišského mlýna (1,5 km) – Šerlišský mlýn (2 km) – Bukačka (3 km)

žlutá Šerlich, Masarykova chata (2 km) - Šerlich, sedlo (2,5 km) – Na Cikánce (4 km) – Trčkovská louka (6 km) – Bedřichovka (8 km)

zelená: Deštné, Zákoutí (1,5 km) – Nad sv. Matoušem (3 km)

žlutá Deštné, Zákoutí (1,5 km) – Deštné v Orlických horách (3,5 km) – chata Panorama (4,5 km) – Nad Koutem (5,5 km) – Pod Špičákem (7 km) – Plasnice (8,5 km) – Sedloňov (11 km) – Nad Ruským údolím (14 km) – Polomský vrch (16 km)

 

Dopravní spojení:

nejbližší autobusová zastávka: Deštné Zákoutí, hot. Orlice (1,5 km)(spojení směr Nové Město nad Metují, Dobruška, Hradec Králové, Praha, Rychnov nad Kněžnou, Orlické Záhoří)

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář