Jdi na obsah Jdi na menu
 


Sluj Českých bratří

sluj-ceskych-bratri.jpg

 Sluj Českých bratří nalezneme na svahu Ostaše, na samém okraji Kočičích skal. Někdy se označuje za jeskyni, není to ale úplně pravda, neboť strop tu chybí. Jen na několika místech uzavírají zvrchu sluj zaklíněné balvany. Výstižnější je proto pojem soutěska. Na délku měří téměř 50 metrů, je ale velmi úzká (maximální šířka 1,3 metru). Tvoří ji téměř kolme pískovcové stěny dosahující až patnáctimetrové výšky.  Přímé sluneční paprsky tak na dno sluje dopadají jen velmi zřídka.

A jak sluj ke svému názvu přišla? Podle pověsti se zde v době "temna" scházeli Čeští bratři k tajným modlitbám. Kvůli neustálému útisku se nakonec rozhodli opustit zemi. Stalo se tak roku 1627. Než tak učinili, sešli se naposledy a na památku vyryli do kamene letopočet svého odchodu.

Tento kámen tu můžeme spatřit dodnes. Nachází se zhruba v polovině soutěsky ve výšce asi 2,5 metru nad zemí. Neinformovaní návštěvníci jej zpravidla přehlédnou.

p1030246.jpg

Těžko říci zda je příběh pravdivý. Spíše nikoliv. Existují velké pochybnosti. Kámen "objevil" v roce 1921 Antonín Krtička-Polický, polický knihař a knihkupec, ale také velký propagátor kraje a sběratel lidových pověstí. Údajně náhodou. On sám o tom na konci jím zpracované verze pověsti píše toto: 

"Na podzim r. 1921 polický knihkupec A. Krtička upravoval z vlastní vůle tuto schůdnou cestu slují a při odkopání téměř tři metry vysoké písečné vrstvy odkryl památný balvan, který čekal po celá tři staletí na vysvobození."

Ať to bylo jakkoliv, Sluj Českých bratří rozhodně stojí za návštěvu.

přístup: K sluji vede odbočka zeleně značené trasy z osady Ostaš do  Kočičích skal a ke Kočičímu hradu (osobám se sníženou schopností pohybu cestu ke sluji nedoporučuji). Uvnitř soutěsky dávejte pozor ať neuklouznete.

 

 

kalich.jpg

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář