Jdi na obsah Jdi na menu
 


Peklo (u Nového Města nad Metují)

"Pekelský mlýn byl tu ode dávna, paměti o něm šly daleko do věků. Stavení jeho, jak nyní bylo, z polovice ode dřeva, stálo tu v té podobě od nepaměti, majíc šindelovou střechu hřebenatou, tak že pod ní dost bylo místa na podkrovní, úhlednou světničku, jejíž dvě nevelká okna, zasazená u vysokou lomenici, poskytovala utěšený rozhled po řece a dolině."
Alois Jirásek, V Pekle

 

peklo-40.-leta.jpg

 

Tak popisuje ještě starý Pekelský mlýn, který později nahradila stávající výletní hostinec, spisovatel Alois Jirásek, kterého zdejší údolí inspirovalo k sepsání povídky V Pekle.

Oblíbeným výletním cílem v okolí Náchoda a Nového Města nad Metují  je Pekelské údolí. Řeka Metuje a její přítoky (zejména Olešenka) tu vytváří hluboké údolí lemované příkrými srázy. Jeho dno dělí od okolní krajiny místy rozdíl až 200 výškových metrů.

 

Avšak i ve zdejší divoké krajině žili i žijí lidé. Osada Peklo, nacházející se při soutoku Metuje a Olešenky, je písemně připomínána již roku 1415.

A právě zde klapal na říčce Olešence  (resp. na mlýnském náhonu napájeném Olešenkou) od nepaměti starý mlýn zvaný Pekelec, prvně zmiňovaný roku 1527, který poté, co údolí počali navštěvovat první zvědavci sloužil i jako hostinec.

Stařičký dřevěný mlýn odkoupil majitel novoměstského zámku pan Bartoň, vlastnící též značnou část pozemků v Pekelském údolí, a dal jej roku 1912 přestavět dle návrhu věhlasného slovenského architekta Dušana Sáma Jurkoviče (23.8.1868 Turá Lúka u Myjavy - 21.12.1947 Bratislava). Jurkovič byl významným představitelem secesní architektury a ve svých stavbách hledal inspiraci především ve stavbách lidové architektury. Byl též etnografem, návrhářem nábytku a po 1. světové válce přednostou Památkového úřadu v Bratislavě. K jeho nejznámějším dílům u nás patří soubor dřevěných staveb na Pustevnách či lázeňské domy v Luhačovicích. Výrazné stopy však zanechal i na Náchodsku. Kromě Pekla je i autorem Jiráskovy chaty na Dobrošově, vily na Rezku či přestavby novoměstského zámku.

 

Vznikla tak unikátní roubená budova zdobená řadou dekorativních prvků, inspirovaných lidovými motivy. Nazmar nepřišlo ani původní vybavení. Mlýnské kameny posloužily coby velmi praktické stabilní stolky, a palečné kolo pro změnu ozvláštnilo výzdobu stropu restaurace.

 

 Alois Jirásek se zde inspiroval při tvorbě méně známé povídky V Pekle, dějově zasazené do konce 18. století. Kromě samotného mlýna (tedy ještě toho původního) se velká část děje odehrává u prostého pomníku, přezdívaného Ženichův hrob. Chceme-li jej spatřit, musíme se vydat asfaltkou proti směru Olešenky a po několika stech metrech přebrodit přes potok. Má se vztahovat k události datované do začátku sedmileté války. Tehdy mlýn obsadila skupinka vojáků, střežících jistou půvabnou dámu, podle všeho cizinku. V noci byl mlýn přepaden a strhla se přestřelka. Útočníky vedl ženich unesené ženy, který padl na místě, kde mu byl později zbudován pomník. 

 

Pekelská idyla v období první republiky:

Bartoňova útulna v Pekle na dobové pohlednici

 

Do Pekla se navzdory jeho názvu rozhodně bát nemusíme. I když zcela bezpečno tu také vždy nebývalo. Roku 1901 tu jistý lotr z Borové znásilnil a zabil dívku z Mezilesí, která se tudy vracela z posvícení. Její tělo rozřezal, spálil a zbytek naházel do řeky. A krátce po skončení druhé světové války (16. června 1945) byl v údolí za nevyjasněných okolností zastřelen zajatý olešnický farář Anton Rührich.

 

Pozoruhodné je ale celé Pekelské údolí, vyhloubené Metují a jeho přítokem Olešenkou. Údolí je epigenetického původu a oproti okolní krajině dosahuje až dvousetmetrové hloubky.

 

Na nejcennější části údolí o rozloze 474 ha byla vyhlášena přírodní rezervace Peklo.

Metuje pod Peklem

 

 

 ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Turistické možnosti:

Pekelské údolí bylo již od počátků turistiky velmi vyhledávaným cílem výletů a tak není divu že zde dnes nalezneme hustou síť turistických tras i cyklotras. Nejvýznamnější turistické rozcestí nalezneme u Bartońovy útulny.

 

a) pěší turistické trasy:

červená - Jiráskova cesta: Jizbice (1,5 km) - Dobrošov, Jiráskova chata (3 km) - Amerika (3,5 km) - Náchod, u pivovaru (6 km) - Náchod, žel.st. (6,5 km)

zelená: Údolí Olešenky (1,5 km) - Pod Dubovicí (2,5 km) - Louky u České Čermné (5 km) - Česká Čermná (6 km)

červená - Jiráskova horská cesta: Údolí Olešenky (1,5 km) – Holubí palouk (4 km) – Doly (6 km) - Nový Hrádek (7 km) – Olešnice v Orlických horách, náměstí (14 km) – Vrchmezí (19 km) – Šerlich, Masarykova chata (24 km) – Velká Deštná, srub HS (27,5 km) – ... - Suchý Vrch (73 km)

modrá: Sendražský kopec, rozhledna (2,5 km) - Sendraž (3,5 km)

červená - Jiráskova horská cesta: U Liščí boudy (4 km) - Nové Město nad Metují,Na Rychtě (5,5 km)

žlutá: Koníček (1,5 km; pozor náročný terén) - U Koníčka (2 km) - Přibyslav (2,5 km) - Nové Město nad Metují,Na Rychtě (6 km)

zelená: U Koníčka (1 km) - Přibyslav (1,5 km) - Dobenín (5,5km) - Václavice, žst (6 km) - Starkoč, žst (10 km) - Ratibořice, Staré Bělidlo (15 km)

žlutá: Ostrovy (2 km) – Bražec (4 km)  – Náchod, Drtinovo nám (5 km) - Náchod, žst (7 km) 

modrá: Lipí (1,5 km) - Pod Jiráskovou chatou (2,5 km) - Náchod,Skalka (3,5 km) - dále po zelené Náchod, žel.st (5 km)

 

b) cyklotrasy

4306 (silniční značení) Údolí Olešenky (1,5 km) - Pod Dubovicí (2,5 km) - Česká Čermná (6 km) - Česká Čermná, hraniční přechod (7 km) - dále žlutá polská cyklotrasa - Kudowa Zdrój (12 km)

4035 (silniční značení) Údolí Olešenky (1,5 km) - Holubí palouk (4 km) - Doly (6 km) - Rokole (7,5 km) - Olešnice v Orlických horách (14 km) - Číhalka (18 km) - dále polská cyklotrasa (černá, poté modrá) Duszniki Zdrój (23 km)

4034 (silniční značení) Nové Město nad Metují (5,5 km) - Krčín (8 km) - Slavětín nad Metují (14 km) - Josefov (25 km)

4034 (silniční značení) Bražec (4 km) - Náchod (7,5 km)

4037 (silniční značení) Lipí (2 km; + 130 m) - Jizbice (3,5 km; + 90 m) - Dobrošov, Jiráskova chata (5 km; + 80 m)

 

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Doprava, dopravní spojení: 

V červenci a srpnu můžeme o sobotách, nedělích a státních svátcích využít k dopravě přímo do Pekla letní turistické linky z Nového Města nad Metují.

V ostatních obdobích můžeme využít autobusu do/ze zastávky Náchod, Lipí (1,5 km po modré turistické značce)

Nejbližší železniční stanice/zastávka: Náchod-zastávka (5 km); Nové Město nad Metují (5,5 km)

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------

Mapa turistických zajímavostí v okolí:

 

Komentáře

Přidat komentář

Přehled komentářů

Zatím nebyl vložen žádný komentář