Jdi na obsah Jdi na menu
 


Komáří vrch

Horské lesy Orlických hor prošly v uplynulých  staletích několika výraznými zásahy které pozměnily jejich charakter. Lesy blízké těm původním se dochovaly jen v několika málo lokalitách. Řadí se mezi ně i vrcholové partie Komářího vrchu.

 

Komáří vrch  (německy Mückenberg) je jedním z vrcholů hlavního hřebene Orlických hor. Údaj o nadmořské výšce se v různých zdrojích liší  - setkáme se s 991 i 992 metry (v žebříčku nejvyšších vrcholů Orlických hor se pohybuje okolo 18 místa). Komáří vrch má ve skutečnosti vrcholy dva: nižší severozápadní a vyšší jihovýchodní. Od sebe je dělí třísetmetrová vzdálenost, v nadmořské výšce se však liší jen o desítky centimetrů.

 

Komáří vrch má přírodní podmínky podobné jako většina hlavního hřebene: na geologickém podkladu tvořeném migmatity a ortorulami jsou vytvořeny kyselé a mělké půdy limitující druhovou pestrost vegetace. Zachoval se zde však porost přirozené dřevinné skladby: horská bučina se smrkem, jedlí a jeřábem ptačím. Chudé druhové patro obsahuje typické druhy horských acidofilních bučin: borůvku černou, metličku křivolakou, biku chloupkatou, věsenku nachovou či podbělici alpskou. Nalezneme tu ale i několik vzácných či ohrožených druhů (žebrovice různolistá, kapraď podobná, vranec jedlový či čípek objímavý). Porosty kleče jsou nepůvodní, byly vysázeny v 80. letech na místech poškozených imisních kalamitou.

 

Přírodní rezervace Komáří vrch byla vyhlášena v roce 1973 a zaujímá rozlohu 12,68 ha.

 

Větší část rezervace (včetně samotného vrcholu) je oplocená a veřejnosti nepřístupná, vězte však, že se na území rezervace nachází tři objekty těžkého opevnění: R-S 90/I "pravý", R-S 90/II "levý" a R-S 91 "vrchol" (podle umístění na vrcholu Komářího vrchu ). Za zmínku stojí především posledně jmenovaný srub. Sloužil jako izolovaná dělostřelecká pozorovatelna tvrze Hanička. Jeho úkolem bylo pozorovat pohyby nepřítele v předpolí obranného postavení a tyto informace předávat vlastním jednotkám. Srub R-S 91 je posledním objektem stavebního úseku Rokytnice v Orlických horách (podúsek Říčky). V navazujících stavebních úsecích v nejvyšších partiích Orlických hor nestihla být výstavba těžkého opevnění započata.

 

 

Turistické možnosti:

a) pěší turistické trasy

severně od vrcholu prochází červeně značená turistická trasa:

červená (Jiráskova horská cesta): Mezivrší (0,5 km) – U Anenského vrchu (2,5 km) - Anenský vrch, odbočka k vrcholu (3 km) –  Hanička, pevnost, odb. (5,5 km) – Hanička, parkoviště (BUS)(7 km) – Zemská brána (16 km) –České Petrovice (20 km) - ....

červená (Jiráskova horská cesta): Pěticestí (2,5 km) - Kunštátská kaple (3km) - Tetřevec (5km) - Pod Homolí (6,5 km) - Pod Jelenkou (9,5 km) - Velká Deštná (11 km) - Šerlich (15 km) - Vrchmezí (20 km) - Olešnice v Orlických horách (25 km) - Peklo (39 km)

 

b) cyklotrasy

cyklotrasy obchází Komáří vrch po jižním svahu asfaltovou bunkrovkou

4071 Mezivrší (0,5 km) - Anenský vrch, odbočka k vrcholu (3 km) –  Hanička, parkoviště (BUS)(7 km) – Zemská brána (17 km) –České Petrovice (21 km)

4071 Pěticestí (3 km) – Pod Homolí (8,5 km) – Velká Deštná (13 km) – Šerlich (17 km)

 

c) lyžařské trasy

V zimním období je pro lyžaře upravována trasa po bunkrovce na jižním svahu (shodně s vedením cyklotrasy) směr:

a) Mezivrší (0,5 km) - Anenský vrch, odbočka k vrcholu (3 km) –  Hanička, parkoviště (BUS)(7 km) – Rokytnice v Orlických horách (11 km)

b) Pěticestí (3 km) – Pod Homolí (8,5 km) – Velká Deštná (13 km) – Šerlich (17 km)